Om Læsø Garnspinderi

Læsø Garnspinderi blev grundlagt i 1894, og i 1904 flyttet til den adresse, hvor virksomheden ligger i dag. Læsø Garnspinderi ejes i dag af virksomheden ‘Holmsminde v/Heidi Strøm’, CVR. 30232674. Virksomheden har altid været anerkendt for sine kvalitetsprodukter, der alle er fremstillet af 100% ren ny uld.

Læsø Garn® produceres af Læsø Garnspinderis egne råvarer. Der bruges udelukkende råuld, hvis oprindelse vi kender. Hovedparten af vores grå uld stammer fra den svenske fårerace, Gotlænderfåret. Disse får har en særlig glansfuld, bølget uld, der har en passende fin og tynd fiber og et bredt spekter af naturlige grå farver. Dette gør det muligt at sortere ulden i tre forskellige grå farver. Vores fine hvide, ublegede lammeuld stammer fra New Zealand.

De spindeolier og andre tilsætningsstoffer, som anvendes i fremstillingen af vore garner, er alle biologisk nedbrydelige. Disse produktionskriterier medfører at vore grå og hvide produkter, alle er ufarvede og ublegede og derfor fri for kemiske tilsætningsstoffer. Til vore farvede garner bruges udelukkende godkendte farver, der er fri for tungmetaller.

Kvaliteten på vore råvarer og tilsætningsstoffer er af største vigtighed. Derfor tilbyder vi vore kunder en detaljeret deklaration på vore produkter. Sikkerhedsdatablade og anden dokumentation kan rekvireres.

Virksomhedens færdige produkter består af strikkede og vævede varer, der alle har bevaret naturuldens hudvenlighed og blødhed i videst mulig omfang i de færdige produkter. Alle Læsø Garnspinderis højkvalitetsprodukter vil være til daglig glæde for brugeren i lang tid fremover.

Produktion af garn

Råulden vaskes hvorved støv og urenheder fjernes. Derefter tørres ulden og fibrene løsnes i wulferiet. Forarbejdningen af ulden fortsætter i karten, hvor fibrene bliver lagt parallelt og derfra kan gå videre til den egentlige spinding. Derefter bliver garnet kalibreret, lagt dobbelt (dubleret) og snoet (tvundet), hvorefter Læsø Garn® endelig er færdigt til brug i strikkeriet eller væveriet.

Fremstilling af plaider

Læsø Garnspinderis plaider, Læsø Plaid® og Crown of Denmark® fremstilles i mange farver og forskellige typer af bindinger. De væves i ca. 10% overstørrelse hvorefter frynserne laves. De vaskes derefter i varmt sæbevand, tørres og børstes så overfladen på den færdige plaid bliver blød og rar. Plaiderne måler 140 x 240 cm eller 130 x 200 cm inkl. frynser og vejer henholdsvis ca. 1.200 og 1.000 gr.

Fremstilling af Strik

Læsø Strik® er fremstillet på egne moderne fully fashion strikmaskiner, så garnspild minimeres mest muligt, egne designere producerer nye modeller hvert år. Der bruges kun originale Læsø garner.
Læsø Strik® er kendt for lang holdbarhed, samt god håndværkskvalitet, i scandinavisk design.

Fremstilling af Ulddyner

De første ulddyner, eller vattæpper blev produceret af Læsø Garnspinderi under anden verdenskrig, da varemanglen var stor, og der var brug for varme dyner. Dér opstod traditionen med produktion af Læsø Ulddyne.

Den moderne Læsø Ulddyne®, der er udviklet af Læsø Garnspinderi, forhandles ikke kun lokalt, men over hele landet. Vi er derfor i stand til at tilbyde dynerne til en særdeles fordelagtig pris. Læsø Ulddyne® er 135 x 200 cm eller 135 x 220 cm og kan vaskes i maskine på uldprogram, 30º ved brug af uldvaskemiddel. Dynen er en sammensyet tolagsdyne (duo) , således at kuldebroer undgås. Desuden laves en 4-season ulddyne, som består af 2 separate dyner. Læsø Ulddyne er varme- og fugtregulerende.

Læsø Garnspinderi fremstiller desuden en uldhovedpude samt en uldrullemadras.